Látogatás a szajki Hárs bio Pincészetben

Egyesületünk, a borkultúra, technológia, a borok jellemzőinek kóstolásos vizsgálata iránt érdeklődő négy tagja két vendéggel kibővülve látogatást tett a számos borversenyen díjazott pincészetnél. A család több generáció óta foglalkozik a borkészítéssel, a pincészet tulajdonos testvérei mérnök végzettségűek, de a választott hivatás mellett, munkált bennük a szőlő szeretete így folytatták, fejlesztették a családi örökséget. A látogatás és borkóstoló során tájékoztatást kaptunk, hogy:

Mitől bio a bio?

A bio- vagy öko termelés egyfajta tudatos gazdálkodás. Lényege, hogy a természet törvényeivel mindig harmonizáló módszereket alkalmaz, és elutasít minden, a természetet pusztító eljárást. Így a "bio" garancia a minőségre, és arra, hogy a termék nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezetre káros anyagot.

Tápanyag utánpótlás: Műtrágya használata tilos, csak szerves trágyával engedélyezett.

Talajmunka:Gyomírószer használata tilos, csak kapálás vagy kaszálás (fekete vagy zöldművelés). Talajélet segítése mélylazítással, stb. Nem használható talajmaró, tárcsa, mert a talaj szerkezetét rontja.

Permetezés:Csak kontaktszerekkel, felszívódó szerek használata tilos.
Réz és kén hatóanyagokkal, korlátozott mennyiségben (e szerek csak megelőzésre alkalmazhatók,). Kondicionáló, immunerősítő szerek (erjesztett csalánlé, fekete nadály stb.) használatával.

Kártevők elleni védekezés:Vegyszeres védekezés, méreg használata tilos. Védekezés a növény természetes ellenségeinek elszaporításával, csapdákkal történik.

Borkezelési technológia:Csak természetes alapú szerek, derítőszer stb. alkalmazása megengedett

A bio termelésre történő áttérés folyamata: Az áttérés több éves folyamat amit egy erre alakult szervezet kontrollál, és tanúsít. Öt évi megfelelőség után  nevezhető a termék bió-nak - 6. évben bioszőlő - 7. évben biobor megjelölés használható .

Tapasztalataink: A bio borok illata, aromái ,íz  és szín világa alapvetően nem különbözik a nem bio technológiát alkalmazó ültetvényeken termesztett fajtajelleget hordozó szőlőből készített boroktól, de mindenképp elmondható a bio-dinamikus gazdálkodással, borkezeléssel  kellemes, harmonikus, nagyon „ kerek” borok készíthetők.

 

A bio szőlészet egyik lényege, hogy óvja a természetet,  a termést nem befolyásolja vegyszerekkel aminek lehetséges káros mellékhatásai a talajban csak évtizedek múlva lesznek kimutathatóak. A másik fontos érv pedig az, hogy a fogyasztó a korrekt borokra jellemző összetevőkön túl (savak, alkohol, víz, oldott ásványok, maradék cukor stb.) garantáltan nem találkozhat a bio termékekben az emberi szervezetre káros, nem természetes anyagok maradványaival.

Mintegy 30 féle bor megkóstolására volt lehetőségünk, és kijelenthetem bennünket meggyőzött a nagy múltú családi pincészet két tulajdonosa Hárs Tibor és testvére Hárs József, hogy a lehető legjobb úton járnak, amikor a természettel harmóniában, fáradságos munkával kiváló bio borokat készítenek. Örömmel értesültünk, hogy tapasztalataikat egyre több borászat igyekszik átvenni. Jó egészséget és sok sikert kívánunk Nekik.