Látogatás
a szajki Hárs bio Pincészetben
Egyesületünk, a borkultúra, technológia, a borok
jellemzőinek kóstolásos vizsgálata iránt érdeklődő négy tagja két vendéggel
kibővülve látogatást tett a számos borversenyen díjazott pincészetnél. A család
több generáció óta foglalkozik a borkészítéssel, a pincészet tulajdonos
testvérei mérnök végzettségűek, de a választott hivatás mellett, munkált bennük
a szőlő szeretete így folytatták, fejlesztették a családi örökséget. A látogatás
és borkóstoló során tájékoztatást kaptunk, hogy:
Mitől
bio a bio?
A
bio- vagy öko termelés
egyfajta tudatos gazdálkodás. Lényege, hogy a természet törvényeivel mindig
harmonizáló módszereket alkalmaz, és elutasít minden, a természetet pusztító
eljárást. Így a "bio" garancia a minőségre,
és arra, hogy a termék nem tartalmaz semmilyen az emberi szervezetre káros
anyagot.
Tápanyag
utánpótlás: Műtrágya használata tilos, csak szerves
trágyával engedélyezett.
Talajmunka:Gyomírószer
használata tilos, csak kapálás vagy kaszálás (fekete vagy zöldművelés). Talajélet
segítése mélylazítással, stb. Nem használható talajmaró, tárcsa, mert a talaj
szerkezetét rontja.
Permetezés:Csak
kontaktszerekkel, felszívódó szerek használata tilos.
Réz és kén hatóanyagokkal, korlátozott mennyiségben (e szerek csak megelőzésre
alkalmazhatók,). Kondicionáló, immunerősítő szerek (erjesztett csalánlé, fekete nadály stb.) használatával.
Kártevők
elleni védekezés:Vegyszeres
védekezés, méreg használata tilos. Védekezés a növény természetes ellenségeinek
elszaporításával, csapdákkal történik.
Borkezelési
technológia:Csak
természetes alapú szerek, derítőszer stb. alkalmazása megengedett
A bio termelésre történő áttérés folyamata: Az
áttérés több éves folyamat amit egy erre alakult
szervezet kontrollál, és tanúsít. Öt évi megfelelőség
után nevezhető a termék bió-nak - 6. évben bioszőlő - 7.
évben biobor megjelölés használható .
Tapasztalataink: A bio borok illata, aromái ,íz és szín világa alapvetően nem különbözik a nem
bio
technológiát alkalmazó ültetvényeken termesztett fajtajelleget hordozó
szőlőből készített boroktól, de mindenképp elmondható a bio-dinamikus
gazdálkodással, borkezeléssel kellemes, harmonikus,
nagyon „ kerek” borok készíthetők.
A bio szőlészet egyik lényege,
hogy óvja a természetet, a termést nem
befolyásolja vegyszerekkel aminek lehetséges káros
mellékhatásai a talajban csak évtizedek múlva lesznek kimutathatóak. A másik
fontos érv pedig az, hogy a fogyasztó a korrekt borokra jellemző összetevőkön
túl (savak, alkohol, víz, oldott ásványok, maradék cukor stb.) garantáltan nem találkozhat
a bio termékekben az emberi szervezetre káros, nem
természetes anyagok maradványaival.
Mintegy 30 féle bor megkóstolására volt lehetőségünk, és
kijelenthetem bennünket meggyőzött a nagy múltú családi pincészet két
tulajdonosa Hárs Tibor és testvére Hárs József, hogy a lehető legjobb úton járnak,
amikor a természettel harmóniában, fáradságos munkával kiváló bio borokat készítenek. Örömmel értesültünk, hogy tapasztalataikat
egyre több borászat igyekszik átvenni. Jó egészséget és sok sikert kívánunk
Nekik.